SZJ: Ljubljanski ledenik – inovativna pobuda za spopadanje z vročinskimi valovi v prestolnici

Ljubljana, Slovenija, 22. 6. 2023 – V Mestni občini Ljubljana se zavedajo, da so podnebne spremembe tu in da se moramo naučiti živeti s tovrstnimi izzivi, zato v mestu izvajajo številne ukrepe za blaženje njihovih posledic skozi vse leto. Prav tako veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju meščank in meščanov o tem, kako lahko s svojim delovanjem in načinom življenja vplivamo na podnebne spremembe ter kako se spopadati z njihovimi posledicami.

Ena od aktivnosti, ki jih v sodelovanju z Inštitutom za zdravje in okolje pripravljajo v letošnjem poletju in ki bo meščankam, meščanom ter obiskovalcem v mestu olajšala spopadanje z najbolj vročimi dnevi, je projekt Ljubljana Glacier. Projekt poteka do oktobra 2023, sofinancira pa ga Mestna občina Ljubljana v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij in neprofitnih organizacij v MOL za leto 2023 s področja varstva okolja.

Namen projekta je ozaveščanje javnosti o problematiki vročinskih valov, saj mestno okolje z znanim učinkom toplotnega otoka v poletnih mesecih predstavlja resno grožnjo zdravju ljudi. Projekt vsebino, ki se nanaša na zaščito, preventivne ukrepe v času vročinskih valov, zdravstvene posledice in ukrepe v primeru nujnih stanj ter druge vidike omenjene problematike, postavi v prostor s pomočjo orientacije.

»Poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) napovedujejo trend naraščanja pogostosti in intenzivnosti vročinskih valov, ki močno vplivajo na naše mesto in vsakdanje življenje,« pravi Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje. »Mestni toplotni otok in posledično vročinski stres predstavljata resno grožnjo za zdravje prebivalcev. Naša pobuda si prizadeva ozaveščati in spodbujati izvajanje preventivnih ukrepov v času vročine ter izboljšanje kakovosti življenja v vse bolj vročem okolju, še posebej med prebivalci iz ranljivejših skupin

Nataša Jazbinšek Seršen, vodja Oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana, izpostavlja, da si na Mestni občini Ljubljana vseskozi prizadevajo za visoko kakovost življenja meščank in meščanov. »V vročih poletnih mesecih poudarjamo pomen zelenih površin, ki jih je v mestu veliko in jih še širimo, zasajamo nova drevesa, ozelenjujemo avtobusne nadstrešnice (letos smo jih ozelenili kar 15), širimo območje za pešce, ki bo kmalu obsegalo že 19 hektarjev … Ker se tudi v Ljubljani soočamo z vročinskimi valovi, ki prinašajo tveganja posebej za skupine, kot so starejši, kronični bolniki in dojenčki, so preventivne, ozaveščevalne akcije, kot je Ljubljanski ledenik, zelo pomembne in z veseljem sodelujemo pri njihovi izvedbi

Vročinski valovi imajo številne negativne vplive na zdravje prebivalcev – visoke temperature lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot je vročinska kap, s posebnim tveganjem za starejše, otroke, kronične bolnike, udeležence športnih dogodkov in delavce na prostem. Raziskava Evropske konfederacije sindikatov ETUC kaže, da se pri temperaturah nad 30 °C tveganje za delovne nesreče poveča za 5–7 %, kar je še posebej pomembno za delavce v kmetijstvu in gradbeništvu.

Ob prihodu poletja in vročinskih valov je nujno, da prebivalci in obiskovalci Ljubljane poskrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. »Vročinski stres se pojavi, ko organizem ni sposoben uravnavati svoje notranje temperature zaradi izpostavljenosti visokim temperaturam okolja. Zato je v času vročinskih valov ključnega pomena upoštevanje preventivnih ukrepov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Redna hidracija, izogibanje najbolj vročim delom dneva in nošenje lahkih, svetlih oblačil so le nekateri izmed načinov, kako se lahko zaščitimo pred vročinskim stresom. Še posebej pozorni moramo biti na starejše, otroke in kronične bolnike, saj so ti najbolj občutljivi na visoke temperature. Upoštevanje teh ukrepov lahko bistveno zmanjša tveganje za nastanek zdravstvenih težav, kot so vročinski udar, dehidracija in druga vročinska obolenja,« opozarja Gorenc.

Pomembno pa je seveda tudi dodatno ozaveščanje o preventivnih ukrepih in prepoznavanju simptomov vročinskega stresa, med katere spadajo omotica, glavoboli in mišični krči. Slednji lahko v primeru neukrepanja privedejo do bruhanja, izgube zavesti in celo smrtnih žrtev. Ravno tovrstnemu ozaveščanju je namenjen projekt Ljubljanski ledenik, ki bo pozornost mimoidočih pritegnil z minimalističnimi plakati z močnim sporočilom, razporejenimi po mestu.

Na teh plakatih, ki jih je mogoče najti s pomočjo zemljevida na spletni strani projekta, je dodana tudi QR-koda, prek katere bodo lahko udeleženci orientacije po mestu dostopali do vsebine, povezane z zaščito in preventivnimi ukrepi med vročinskimi valovi, zdravstvenimi posledicami, ukrepi v primeru nujnih razmer ter drugimi vidiki te problematike. Iskanje lokacij plakatov si lahko olajšate s pomočjo zemljevida In a 2020 survey.

Ozaveščanje o vročinskih valovih bo tako združeno z aktivnim preživljanjem prostega časa, poleg tega pa bodo plakati udeležence usmerjali h koristnim informacijam in lokacijam, kot so senčna in hladnejša območja ter kraji s pitniki v Ljubljani, ki predstavljajo varne točke v času vročinskih valov. Plakate projekta Ljubljanski ledenik lahko po mestu najdete od 20. junija 2023, hkrati pa lahko vsak posameznik svoje znanje o vročinskem stresu in preventivi preveri tako, da reši kviz na povezavi.


Kontakt:

Tomaž Gorenc, Inštitut za zdravje in okolje, tomaz.gorenc@izo.si, +386 40 493 460