Razpisan je nagradni natečaj »Moja majhna dejanja za veliko pomoč Zemlji«

Koper, Ljubljana, 5. decembra 2022 – Pred zaključkom leta sta Studio Železna ter Inštitut za zdravje in okolje razpisala nagradni natečaj z naslovom »Moja majhna dejanja za veliko pomoč Zemlji«, ki ga naslavljata na osnovne in srednje šole ter fakultete s sedežem v Obalno-kraški regiji. K sodelovanju sta organizatorja pritegnila pomembne partnerje, kot so Luka Koper d. d., Mestna občina Koper, fakultete Univerze na Primorskem, podjetje Treecelet in drugi, ki že delujejo v smeri zelenega in trajnostnega prehoda.

Z željo, da se tudi mladi vključijo v aktivno sodelovanje pri ozaveščanju in ravnanju v smeri trajnostnega razvoja, je natečaj razdeljen na dva dela: prvega, umetniškega, na katerega se lahko prijavijo učenci osnovnih šol, dijaki in študenti, ter drugega, raziskovalnega, ki je namenjen študentom. Ker je lokalizacija pomemben faktor trajnostnega delovanja (»začni pri sebi«), se tokrat k sodelovanju v natečaju poziva Obalno-kraško regijo.

Prav zaradi tematik obeh natečajev, ki so voda, zrak, potrošnja in odpadki, se je v projekt vključilo tudi mlado podjetje Treecelet, ki bo za vsakega udeleženca v natečaju posadilo drevo, hkrati pa skupaj z drugimi sodelujočimi prispevalo v fond bogatih nagrad.

Predstavnica organizatorja, fotografinja Urška Košir, je o nastalem povezovanju povedala: »Veseli me, da je projekt Gaja je ena sama iz fotografske razstave, ki je v tem letu obkrožila Slovenijo, prerasel v izjemno sodelovanje lokalnih akterjev, ki lahko pomembno pripomorejo k nadaljnjemu ozaveščanju skupnosti v smeri trajnostnega razvoja. S tem želimo doseči, da se vsak posameznik, tudi tisti najmlajši,  zave, da je lahko del rešitve. Z majhnimi vsakodnevnimi dejanji lahko naredimo velike korake. Spodbudi k prvemu in naslednjim korakom sta namenjena tudi natečaja z naslovom “Moja majhna dejanja za veliko pomoč Zemlji”. Vsak lahko naredi eno dobro delo, seštevek dejanj in ljudi pa je tisti, ki šteje. Navdihnite sebe in druge, da vsi skupaj naredimo nekaj dobrega za okolje.«

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje, pa je dodal, da želimo »z natečajem “Moja majhna dejanja za veliko pomoč Zemlji” mlade spodbuditi, da prispevajo svoje talente ustvarjalnosti ter pomagajo pri ozaveščanju na področju trajnostnega razvoja in iskanju trajnostnih rešitev. Menimo, da bodo sodelujoči z zaznavanjem, kreativnostjo in inoviranjem dobrih praks na različne načine pripomogli k bolj trajnostni družbi.«

Besedilo celotnih razpisov, pravila in priloge so objavljeni na spletnih straneh organizatorjev www.izo.si and www.zelezna.si.

POMEMBNI DATUMI

DatumKaj
5. 12. 2022Objava razpisa nagradnega natečaja »Moja majhna dejanja za veliko pomoč Zemlji« – umetniški in/ali raziskovalni natečaj
1. 3. 2023Rok za oddajo del za umetniški in/ali raziskovalni natečaj
3. 4. 2023Objava 10 finalistov umetniškega natečaja na družbenih omrežjih za glasovanje
10. 4. 2023Zaključek glasovanja za dela finalistov umetniškega natečaja
20. 4. 2023Razglasitev zmagovalcev umetniškega in/ali raziskovalnega natečaja

ZANIMIVOSTI

Ali ste vedeli, da Zemljani globalno v povprečju v enem dnevu porabimo več kot 100 milijonov plastenk? Da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 € za oblačila in 150 € za čevlje? Da se je v zadnjih 40 letih količina ladijskega transporta povečala za kar 250 %? Kam nas pelje brezglavo potrošništvo? In kam uničevanje krajine v imenu ekonomskega napredka? Kaj se dogaja s planetom? Kaj so možne rešitve?

Soodvisnost človeka od narave je, kljub tehnologiji ter vsemu ekonomskemu in znanstvenemu napredku, še vedno bistveni element človekovega (so)obstoja. Voda, ki jo pijemo, zrak, ki ga dihamo, zemlja, ki jo obdelujemo, pridelki, s katerimi se hranimo, vse to je darilo naše Gaje. Se zavedamo njene pomembnosti? Cenimo njeno edinstvenost? Zakaj jo tako brutalno zasipamo z odpadki in dušimo, onesnažujemo z izpusti? Brez mame ni otrok in brez Gaje ni človeka. Mama je ena sama. Gaja je ena sama!

Pravila natečaja:


Več informacij:

Urška Košir, Studio Železna, urska@zelezna.si, 051 489 018

Tomaž Gorenc, Inštitut za zdravje in okolje, tomaz.gorenc@izo.si, 040 493 460