Ljubljanski ledenik: vodne površine

Umetni dež oz. Področje lastnega vremena na Prešernovem trgu je ideja pokojnega umetnika Zmaga Modica (1, 2). Projekt sega v leto 2008, ko je Modic v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v poletnih mesecih nad ljubljanskim trgom ustvaril “umetni dež”.

Mimoidoče na nevarnost dežja in priporočeno uporabo dežnika v poletnih mesecih opozarjata tudi dva prometna znaka. Od leta 2015 se Področje lastnega vremena nad Prešernovim trgom vzpostavi vsako poletje (2).

Pri ohlajanju Prešernovega trga ima veliko vlogo tudi reka Ljubljanica. Ta ima lahko ob ugodni arhitekturni zasnovi učinke ohlajanja tudi do 30 metrov v notranjost, najnižje temperature pa so prav na rečnem bregu. Zelen in z rastlinami poraščen rečni breg ima ob vročem vremenu veliko nižje temperature od brega iz gradbenih materialov, kot je kamen ali beton (3).

Voda ima pri ohlajanju torej pomembno vlogo. Med ekonomsko ugodnejšimi metodami ohlajanja bivalnih prostorov je obešanje vlažnega blaga (npr. brisač) v prostoru, kar zaradi izhlapevanja vlage prostoru daje občutek nižje temperature. V času vročih dni je priporočljivo tudi večkrat dnevno tuširanje s hladno vodo (4).

Ljubljanski ledenik je projekt, ki širi informacije o pomenu, vplivu ter zaščiti pred vročinskimi valovi. Več vsebine je mogoče najti na plakatih, postavljenih po središču mesta, ter na naslednji povezavi. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

(1) Be. B., 2019. Umrl je Zmago Modic. Delo.si. URL: https://www.delo.si/novice/crna-kronika/umrl-je-zmago-modic/
(2) 2015. Poletje v znamenju rekordnega števila vročih dni in hkrati “področja z lastnim vremenom v Ljubljani”. Visit Ljubljana. Visitljubljana.com. URL:https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/pisma-iz-ljubljane/avgust-2015/poletje-v-znamenju-rekordnega-stevila-vrocih-dni-in-hkrati-podrocja-z-lastnim-vremenom-v-ljubljani-3/
(3) Moyer, A. N., & Hawkins, T. W., 2017. River effects on the heat island of a small urban area. Urban Climate, 21, str. 262–277. DOI: 10.1016/j.uclim.2017.07.004
(4) NIJZ. Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini, ko je med nami še vedno prisoten virus SARS-CoV-2. URL: https://nijz.si/moje-okolje/zrak/napotki-prebivalcem-za-ravnanje-v-vrocini-ko-je-med-nami-se-vedno-prisoten-virus-sars-cov-2/