Referendum o zakonu o vodah – kako glasovati, če ste v času referenduma na počitnicah v tujini?

Dne 11. julija 2021 bo potekal referendum, na katerem bomo odločali o usodi naših voda in glasovali PROTI škodljivemu zakonu o vodah. Dobra novica je, da lahko na referendumu glasujemo tudi iz tujine. Vendar pa se je na glasovanje iz tujine treba prijaviti in časa za to imamo samo še do tega petka, 25. junija. V nadaljevanju si lahko preberete natančna navodila.

Če boste na dan referenduma v tujini, na primer na morju, na potovanju ali pa imate stalno prebivališče v tujini, lahko glasujete na enega izmed dveh načinov: 

  • po pošti ali
  • osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.

V obeh primerih morate najkasneje do petka, 25. junija 2021, sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Obvestilo o glasovanju iz tujine lahko pošljete prek portala e-uprava, v katerem označite, na katerega od dveh načinov boste glasovali. 

Glasovanje po pošti

Če boste glasovali po pošti, boste vpisali naslov v tujini, na katerega želite prejeti volilno gradivo. Gradivo boste nato izpolnjeno poslali nazaj na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo) ali pa na naslov diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije. 

Če boste v času referenduma na štoparskem potovanju po Evropi, na počitnicah z avtodomom, jadrnico, vlakom in ne veste, kje v tujini se boste v času referenduma nahajali, se lahko na glasovanje iz tujine prijavite tako, da glasovnico pred odhodom na dopust prevzamete osebno!

Kakšen je postopek?

1. Odprite spletni obrazec: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206.

2. Namesto naslova v tujini napišite »OSEBNA VROČITEV«.

3. Kliknite na »ODDAJ VLOGO«.

ALI

1. Odpravite se na sedež okrajne volilne komisije.

2. Podatki, ki jih potrebujete: ime, priimek, EMŠO, telefonska števila, e-mail. 

Glasovanje na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS

Če boste glasovali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, se morate na dan glasovanja tja odpraviti med 9. in 17. uro po lokalnem času. Tam postopek glasovanja poteka enako kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

Povezava za prijavo na glasovanje iz tujine: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5206   

Do kdaj je treba oddati glasovnico na pošto in do kdaj mora glasovnica prispeti na državno volilno komisijo v Slovenijo?

Kot veljavne bodo upoštevane glasovnice, ki bodo nosile poštni žig pred 19. uro, z dne nedelje, 11. julija. Ker pošte ob sobotah in nedeljah verjetno ne obratujejo, predlagamo, da preverite delovni čas svoje najbližje pošte in na njej glasovnico oddate v petek ali v soboto. Poleg tega se kot veljavne upoštevajo samo glasovnice, ki na Državno volilno komisijo po pošti iz tujine prispejo do ponedeljka, dne 19. julija, do 12. ure. 

Več informacij: www.zapitnovodo.si