Ljubljanski ledenik: nakupujmo lokalno

Z obiskom tržnice lahko storimo veliko tako za svoje zdravje kot tudi za zdravje okolja. Hrana, ki nam bo koristila v času vročinskih valov, je lahka (manj mastna), sveža ter vsebuje veliko vode (1).

In kaj drugega bi to bilo, kot pa sveže kumare, zelenjavna juha ali sadna solata? S pripravo jedi iz sveže zelenjave in sadja s tržnice ter z ostalimi protivročinskimi ukrepi bomo primerno oboroženi za spopad z vročinskim stresom. 

Če želimo podpreti pridelovalce ljubljanskega podeželja in regije, jih lahko več kot 90 najdemo na seznamu, ki je dostopen prek te povezave.

Z nakupom lokalno pridelanih živil obenem zmanjšujemo tudi svoj ekološki odtis in ob uživanju v kakovostni hrani krepimo svoje zdravje!

Ljubljanski ledenik je projekt, ki širi informacije o pomenu, vplivu ter zaščiti pred vročinskimi valovi. Več vsebine je mogoče najti na plakatih, postavljenih po središču mesta, ter na naslednji povezavi. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

(1) Rhoads RP, Baumgard LH, Suagee JK, Sanders SR. Nutritional interventions to alleviate the negative consequences of heat stress. Adv Nutr. 2013 May. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650495/#bib148