Naj bo letošnji božič obarvan zeleno

Prazniki so pred vrati in marsikdo verjetno že odšteva dneve do božiča. Čeprav vsako leto upamo na bel božič, vam v tem članku predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi ga boste naredili čim bolj zelenega – v trajnostnem smislu, seveda.

Praznični čas namreč vsako leto prinese tudi kar nekaj negativnih posledic za naše okolje – vse od božičnih smrečic, zavijalnega papirja, plastičnih igrač, zavržene hrane … Zaradi večje potrošnje nastane tudi več odpadkov. V Veliki Britaniji naj bi v smeteh pristalo kar 6 milijonov božičnih dreves, emisije CO2 pa naj bi se med prazniki zvišale do 650 kg na osebo.

Vendar pa lahko že z nekaj spremembami zmanjšamo svoj vpliv na okolje, ne da bi bili zato prikrajšani za uživanje v prazničnih tradicijah. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste sebi in svojim najbližjim pričarali nepozabne praznike:

Darila

Svetujemo vam, da med prazniki (in tudi drugače) ne pretiravate z nakupovanjem. Več denarja, kot zapravite, večja je verjetnost, da boste s tem kupili kaj, česar ne potrebujete, ter tako poskrbeli za še več odpadkov. 

Prekomernemu zapravljanju in zgrešenim nakupom se lahko izognete na različne načine:

Podarite doživetje

Svojim bližnjim lahko podarite nekaj, česar se bodo veselili v prihodnosti, kot so na primer vstopnice za koncert, obisk muzeja, zanimiv izlet, jezikovni tečaj ali pa bon za njihovo najljubšo restavracijo.

Lahko jim podarite tudi svoj čas ter se na to doživetje odpravite skupaj. Tako boste poskrbeli za nepozabne spomine, ki so vredni največ!

Podprite lokalno

Svoj ekološki odtis lahko med prazniki zmanjšate tako, da nakupe opravite pri lokalnih ponudnikih, saj tako vašim izdelkom ne bo treba pripotovati z drugega konca sveta.

Mala in lokalna podjetja so bila oziroma so v času pandemije še posebej na udaru, zato bodo vesela vsakršne podpore.

Pomislite na darila iz druge roke

Ste na spletu našli popolno darilo za svojega prijatelja, vendar oklevate z nakupom, ker je izdelek rabljen?

Če je še vedno odlično ohranjen, boste s tovrstnim nakupom ubili dve muhi na en mah – pričarali nasmeh na obraz prejemnika darila ter hkrati naredili nekaj dobrega za naš planet. Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 2000 odraslih, ki praznujejo božič, so pokazali, da za kar 62 % podnebna kriza predstavlja pomemben faktor pri odločanju za nakup daril iz druge roke.

Pomembno: osebi, ki jo obdarujete, nikar ne pozabite povedati, kje ste darilo kupili. Predstavite ji razlog za nakup rabljenih izdelkov in prepričani smo, da bo ob naslednjem obdarovanju tudi sama pomislila na tovrstno pomoč našemu planetu.

Darila izdelajte kar sami

Ena izmed trajnostnih rešitev pa je tudi domača izdelava daril.

Pri tem imate na voljo ogromno različnih možnosti. Velik kozarec za vlaganje lahko na primer napolnite s skrbno odmerjenimi sestavinami za peko piškotov ali pripravo vroče čokolade, podarite doma pripravljene marmelade in druge namaze ali pa že spečene piškote.

Podarite lahko tudi rastlino, ki ste jo iz podtaknjencev vzgojili sami ali jo rešili iz zavetišča za zavržene rastline.

Če imate na voljo malo več časa, lahko izdelate tudi balzam za ustnice, milo, kremo za roke ali kopalno kroglo. Za izdelavo ne zahtevajo posebnih spretnosti, potrebujejo pa nekaj časa za »počitek«, preden jih podarite prijateljem.

Podarite pa lahko tudi doma izdelane dekorativne predmete, kot so na primer okraski za božično jelko, okvir za fotografijo ali pa dišeča sveča.

V nadaljevanju vam predstavljamo recept za izdelavo sveč iz odpadnega olja:

Potrebščine za 1 svečo (približno 150 ml):

 • 115 g prečiščenega odpadnega olja
 • 25 g parafinskega voska
 • eterična olja
 • stenj
 • košček tršega papirja (trak širine 1 cm, ki je 1–2 cm daljši od premera kozarca, na sredini z luknjačem naredite luknjico)
 • kozarček za svečo
 • po želji: koščki odpadnih voščenk (če želite svečo obarvati)

Priprava:

 1. Stehtajte parafinski vosek in mu primešajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. 
 2. Posodo za gretje olja postavite na tehtnico in odtehtajte ustrezno količino prečiščenega odpadnega olja. Primešajte tretjino parafinskega voska, dobro premešajte ter postavite na štedilnik.
 3. Olje segrevajte 1–2 minuti na močnem olju, da se vosek stali.
 4. Nato posodo odstavite ter primešajte preostali vosek. Dobro premešajte, da se vosek razporedi po celotni zmesi.
 5. Pustite stati 2 minuti, nato lahko dodate koščke voščenk, če želite svečo obarvati.
 6. Tekočino vlijte v kozarec za svečo, nato vanj potopite stenj. Papirnati trak namestite na stenj ter ga položite na kozarec. Namesto traka lahko uporabite tudi leseno palčko od sladoleda ali podobno (kot na fotografiji).
 7. Pustite, da se vosek strdi. Nato stenj odrežite kakšen centimeter pod robom kozarca.
 8. Priporočljivo je, da sveča počiva kakšen dan, preden jo uporabite oziroma podarite.

Zavijanje daril

Čeprav so lepo zavita darila pod smrečico videti čudovito, kupi zavijalnega papirja na smetiščih niso preveč lepi na pogled. 

Vsako leto v času božiča nastane kar 5 milijonov ton odpadkov, od tega več kot 4 milijone nakupovalnih vrečk in zavijalnega papirja. Večina je poslikana z netrajnostnimi črnili in prevlečena s svetlečimi folijami ali bleščicami, ki jih ni mogoče reciklirati.

Raziskava, ki jo je izvedel Greenpeace, je razkrila tudi, da izdelava 1 kg ovojnega papirja ustvari 3,5 kg CO2, pri postopku izdelave pa se porabi skoraj 1,5 kg premoga.

Bodite ustvarjalni in letos za zavijanje uporabite materiale, ki jih že imate doma, kot so stari zemljevidi, časopisi, stripi in podobno. Za zavijanje lahko uporabite tudi del darila, na primer ruto, šal, kuhinjsko krpo, tetra plenico ali pa doma izdelano vrečko iz blaga.

Okraševanje

Tudi pri okraševanju ne pozabite na okolje. Pri izbiri božične smrečice dajte prednost naravnim drevesom, ki so bolj okolju prijazna. Umetne božične smrečice so namreč izdelane iz plastike in za razgradnjo potrebujejo na stotine let.

Kljub temu pa vsako leto januarja na odpadu pristane približno 6 milijonov dreves. Če ne želite, da vaše drevo postane eno izmed njih, razmislite o nakupu drevesa v loncu ali izposoji smrečice, ki jo podjetje nato prevzame in ponovno posadi namesto vas. Odločite pa se lahko tudi za alternativno rešitev in namesto jelke letos okrasite cipreso ali kakšen drug grm, ki ga lahko nato posadite na vrtu.

Pri okraševanju smrečice in doma bodite ustvarjalni ter uporabite različne darove narave, kot so storži, različni plodovi, veje in podobno, iz katerih lahko z nekaj domišljije pričarate čudovito dekoracijo.

Če želite svoj dom odeti v čarobno svetlobo, se odločite za LED-lučke, ki porabijo 90 % manj energije kot navadne. Uporabljate jih lahko kar približno 200.000 ur, zato predstavljajo veliko bolj trajnostno rešitev. Oddelek za energijo ZDA poroča tudi, da bi, če bi vsi prebivalci Amerike navadne božične lučke zamenjali z LED-lučkami, prihranili kar približno 2 milijardi kWh elektrike na mesec.

Božična večerja

Ste vedeli, da smo v Sloveniji lani zavrgli 144 tisoč ton hrane, kar je približno 68 kg na prebivalca? Zavržena hrana predstavlja velik okoljski problem, saj ob razkrajanju proizvaja škodljiv toplogredni plin metan. S takšnim odnosom do hrane pa po nepotrebnem porabljamo tudi vire, ki so bili potrebni za njeno proizvodnjo – na primer vodo in energijo.

Letos se ostankom hrane po božični večerji izognite z natančnim načrtovanjem. Naredite seznam sestavin, ki jih potrebujete, nato pa ne pripravite več hrane ali kupite dodatnih izdelkov »za vsak slučaj«.

V primeru, da vam po večerji kaj hrane vseeno ostane, je ne zavrzite, temveč iz nje poskusite narediti nov obrok ali pa jo zamrznite. Tako vam bo prišla prav kdaj drugič, ko se vam morda ne bo ljubilo kuhati.

Meni za božično večerjo lahko tudi prilagodite in vanj vključite brezmesne jedi. Razlika v emisijah, ki nastanejo med proizvodnjo mesa in rastlinskih izdelkov, je namreč velika – ob pridelavi 1 kg pšenice nastane 2,5 kg toplogrednih plinov, medtem ko 1 kg govejega mesa ustvari kar 70 kg emisij.

Delite lepe želje (in ideje)

Ko svoje bližnje obdarujete s trajnostnimi darili ali jim namesto navadne voščilnice pošljete elektronsko, jim povejte, kaj je razlog za vašimi odločitvami. 

Ideje za trajnostno zavijanje daril ali krašenje doma lahko tudi delite na družbenih omrežjih ter tako svoje prijatelje ozaveščate o tem, kako lahko tudi med prazniki na enostaven način poskrbimo za naš planet.

Naj bo letošnji božič čim bolj zelen – upamo pa seveda tudi na bogato snežno odejo!