Ljubljanski ledenik

Ljubljanski ledenik je projekt, zasnovan kot interaktivna mestna orientacija, katere namen je ozaveščanje javnosti o problematiki vročinskih valov. Namenjen je predvsem prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane, saj mestno okolje z znanim toplotnim otokom v poletnih mesecih predstavlja resno grožnjo zdravju ljudi. 

Namen projekta je ponuditi vsesplošno dostopen in inovativen način izobraževanja omenjene javnosti. Teoretično vsebino, ki se nanaša na zaščito, preventivne ukrepe v času vročinskih valov, zdravstvene posledice in ukrepe v primeru nujnih stanj ter druge vidike omenjene problematike, postavi v prostor s pomočjo orientacije. Slednja predstavlja možnost za aktivno preživljanje prostega časa, poleg tega pa udeležence popelje do koristnih lokacij, ki v času vročinskih valov predstavljajo varne točke, kot so npr. senčna, hladnejša območja, lokacije pitnikov …

Cilji projekta so: 

  • Pripraviti celostno zasnovano vsebino o prilagajanju na podnebne spremembe s poudarkom na vročinskih valovih, ki širšo javnost pouči o pomenu zaščite pred vremenskimi ujmami ter o pomenu in praksah trajnostnega razvoja znotraj Ljubljane.
  • V spomladanskem času – še pred obdobjem vročinskih valov – postaviti orientacijo znotraj Mestne občine Ljubljana in pripraviti zemljevid, ki vodi do fizičnih točk v prostoru, kjer udeleženci prek QR-kode dostopajo do omenjene vsebine.
  • Organizirati enodneven dogodek z vodeno potjo po orientaciji in drugimi aktivnostmi. 
  • Obveščati šole in druge organizacije v Mestni občini Ljubljana o možnosti koriščenja poti za namen športnih dni ali drugih aktivnosti ter tako zagotoviti, da vsebina doseže čim širšo publiko, vključno z ranljivimi skupinami.

Trajanje projekta: januar 2023–oktober 2023

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana (MOL) v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij in neprofitnih organizacij v MOL za leto 2023 s področja varstva okolja.

Do vsebine lahko dostopate prek te povezave.