Ljubljanski ledenik: zavetje pred vročino

V nekaterih mestih po svetu, kjer so pojavi ekstremne vročine pogostejši, so razvili tako imenovane hladilne centre – brezplačne klimatizirane prostore, v katere se lahko prebivalci mesta zatečejo pred vročino (1). Četudi v Ljubljani prostorov pod tem imenom še ni mogoče najti, pa razpolagamo z velikim številom različnih javno dostopnih prostorov, v katerih se lahko ohladimo v času vročinskih valov. 

Odličen primer javno dostopnega klimatiziranega prostora so knjižnice. Poleg nižje temperature pogosto ponujajo tudi sanitarije ter dostop do računalnikov in brezžične spletne povezave, in, najpomembneje, knjig. 

Poleg knjižnic pa lahko v mestu najdemo tudi druge hladnejše prostore – na primer galerije, gledališča ter nakupovalna središča. Prostor, na katerega morda ne pomislimo takoj, so cerkve – njihova prednost so debeli, kamniti zidovi, ki notranjo temperaturo ohranjajo precej nižjo od zunanje, poleg tega pa nudijo mir pred mestnim vrvežem. Pri vstopu v cerkve in ostale verske objekte, namenjene javnosti, moramo biti pozorni na pravila oblačenja in obnašanja.

Ljubljanski ledenik je projekt, ki širi informacije o pomenu, vplivu ter zaščiti pred vročinskimi valovi. Več vsebine je mogoče najti na plakatih, postavljenih po središču mesta, ter na naslednji povezavi. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.

(1) Berisha, Vjollca, et al. “Assessing Adaptation Strategies for Extreme Heat: A Public Health Evaluation of Cooling Centers in Maricopa County, Arizona.” Weather, Climate, and Society, Jan. 2017. American Meteorological Society, https://doi.org/10.1175/wcas-d-16-0033.1. URL: https://web.archive.org/web/20180721234729/https://repository.asu.edu/attachments/191070/content/Cooling%20Centers%20Evaluation%20article.pdf