Ljubljanski ledenik: zavetje pred vročino

Knjižnice so lahko odlični prostori, v katerih si lahko v času vročinskega vala odpočijemo in ohladimo v klimatiziranih prostorih. Poleg nižje temperature pa knjižnice pogosto ponujajo tudi sanitarije, dostop do računalnikov in brezžične povezave do spleta ter, najpomembneje, knjig. 

Poleg knjižnic pa so v večjih mestih hladnejši javno dostopni prostori tudi starejše cerkve, v katerih je lahko zaradi debelih kamnitih zidov temperatura precej nižja od zunanje. Pri vstopu v cerkve in ostale verske objekte, namenjene javnosti, moramo biti pozorni na pravila oblačenja in obnašanja. 

Na tem področju pa je tudi veliko priložnosti za izboljšave: Ljubljana bi lahko po zgledu večjih mest (New York, Chicago, Boston, Toronto …) uredila javno dostopne hladilne centre (t. i. cooling centres). Hladilni centri so brezplačni klimatizirani prostori v zaprtih prostorih, kjer se oseba lahko ohladi, ko so vremenske razmere ekstremno vroče.

(1) https://www.london.gov.uk/programmes-strategies/environment-and-climate-change/climate-change/climate-adaptation/cool-spaces

(2) Berisha, Vjollca, et al. “Assessing Adaptation Strategies for Extreme Heat: A Public Health Evaluation of Cooling Centers in Maricopa County, Arizona.” Weather, Climate, and Society, Jan. 2017. American Meteorological Society, https://doi.org/10.1175/wcas-d-16-0033.1. URL: https://web.archive.org/web/20180721234729/https://repository.asu.edu/attachments/191070/content/Cooling%20Centers%20Evaluation%20article.pdf

(3) https://211la.org/cooling-centers-2022