Projekt Sustainaware prejel nagrado Climate Champion 2022

V sredo, 9. novembra 2022, so bili v Sarajevu okronani prvi prvaki jugovzhodne Evrope v boju proti podnebnim spremembam. Od 40 prijavljenih projektov s področja varstva podnebja in trajnosti je mednarodna žirija strokovnjakov izbrala pet zmagovalcev, še dva projekta pa sta prejela posebni priznanji.

Dogodek je bil organiziran v okviru projekta Climate Bridges, ki želi pozornost nameniti obstoječim dobrim praksam ter širši javnosti predstaviti številne uspešne projekte, ki se v jugovzhodni Evropi ukvarjajo z varstvom okolja. Do sodelovanja so bili upravičeni vsi akterji, ki so izvedli projekt, povezan s podnebjem ali trajnostjo, in sicer v eni od naslednjih držav: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Kosovo, Srbija ter Albanija. Vodja projekta Paula Duske iz CIPRA International Lab poudarja, da je čezmejna izmenjava idej in izkušenj izrednega pomena, saj “podnebne spremembe ne poznajo meja med državami.”

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje, ki je eden od partnerjev projekta Sustainaware, je nagrado prejel prek Zooma

Člani žirije:

Sabrija Čadro, docentka na Oddelku za kmetijstvo in prehrano Univerze v Sarajevu: “Vsi lahko delujemo lokalno in tako dosežemo pozitiven rezultat na svetovni ravni. Takšni projekti dobrih praks, ki se izvajajo v določenih skupnostih, predstavljajo dodatno upanje za pozitivne spremembe. Zagotovo bi jih moralo biti več!”

Nikola Biliškov, višji znanstveni sodelavec, Oddelek za kemijo, Inštitut Ruđer Bošković, Hrvaška: “V veselje mi je bilo sodelovati v tem procesu in se seznaniti z zanimivimi projekti.”

Valbona Gogu, vodja sekcije na albanskem ministrstvu za turizem in okolje: “Vsakodnevno se lahko učimo od vsakega predloga projekta, čeprav morda ni prejel končne nagrade. Dober predlog okoljskih projektov lahko služi tudi kot podlaga za oblikovanje širšega koncepta, ki ga je mogoče v prihodnosti še naprej razvijati.”

Kora Rösler, strokovna svetovalka za program financiranja European Climate Initiative: “Spremembe morajo prihajati tudi od spodaj navzgor. Veseli nas, da imajo te na videz majhne pobude velike ambicije in verjamejo v svoje sposobnosti. Potrebujemo več takšnega zagona in pravi privilegij je, da lahko nagradimo vsaj nekatere izmed številnih izjemnih projektov.”

Helen Lückge, svetovalka pri Posvetovalnem odboru za alpsko podnebje: “Zaradi izkušenj z odborom in naših trenutnih razprav o tem, kako zgraditi nova partnerstva za ambiciozne podnebne ukrepe, sem si želela pobližje spoznati projekte in izkušnje v balkanski regiji. Res je bilo izjemno videti širok spekter dejavnosti, ki se potegujejo za nagrado v okviru projekta Climate Bridges.”

Dodatne informacije: Paula Duske, vodja projekta v CIPRA International Lab, paula.duske@cipra.org